Viden
28. februar 2025
Jonas Bo Hansen
Idrætslærer på Frederikssund Gymnasium og landsholdsspiller i flagfootball
Flag football er et godt alternativ til mange af de klassiske boldspil, som eleverne allerede har stiftet bekendtskab med i foreningslivet. Eftersom det er et spil, som de færreste elever har prøvet, så starter de på mere lige fod og der vil som udgangspunkt være mindre niveauforskel imellem eleverne. Det er samtidig et spil, hvor man kan tydeliggøre den enkeltes rolle meget klart og der er tid til at kommunikere undervejs i spillet, hvilket kan være kærkomment for mange elever, i forhold til andre klassiske kaosspil, som kan virke overvældende for ikke-boldspillere.

Hvorfor flag football?

Flag football er stadig en lille sportsgren i Danmark, men det er et spil som vil komme mere og mere i fokus i de kommende år. Det er blevet tilføjet til det olympiske program i LA i 2028 og har for første gang modtaget Team Danmark støtte. Der er mulighed for at elever kan nå at komme på eliteniveau, hvilket kan være motivation for nogen og ellers er det et anderledes spil som kræver samarbejde og elevinddragelse.
Personligt synes jeg det bedste ved at bruge flag football i undervisningen, er at inddrage eleverne i det taktiske element af spillet, hvor de bliver inddelt i hold og skal stå for at designe spilkoncepter, så de får noget ejerskab over spillet og deres hold.

Udstyr

I flag football spilles der med en amerikansk fodbold som har en oval form og det er endnu en grund til at de fleste elever som udgangspunkt er mere lige stillet rent teknisk, da de færreste har prøvet at kaste med en amerikansk fodbold. Det er sjovt og udfordrende for eleverne at lære boldbeherskelse i forskellige kaste- og gribeøvelser med en anderledes bold. Det er svært at mestre og derfor kan man med fordel identificere hvilke elever der primært kan bruges som Quarterbacks tidligt i forløbet, selvom alle skal have lov at prøve den rolle på holdet.
Udover bolden, så bruger man et bælte med 2 flag hængende på hoften. De fungerer sådan, at man skal tage et af flagene på bæltet fra boldholderen for at personen er taklet i en kampsituation. Bæltet med flag fungerer også glimrende til forskellige takleøvelser eller fangelege, som nemt og hurtigt kan bruges til at få nogle sjove undervisningssituationer med høj intensitet, hvor det legende element er i fokus.

Taktik og samarbejdsrelationer

Flag football er et spil som er enkelt i sin form, hvor man spiller 5 mod 5 på banen, så man kan hurtigt komme i gang med noget der ligner det færdige spil, men der er muligheder for stor udvikling af spillet ved at inddrage eleverne og give dem ansvar for selv at stå for udvikling af taktikker og spilkoncepter.

Jeg inddeler altid mine klasser i hold tidligt i forløbet, efter nogle indledende moduler med fokus på teknik og introduktion til flag footballs spilelementer. Jeg sørger for at eleverne har viden om de vigtigste regler, samt forståelse for de basale tekniske og taktiske elementer i spillet, så eleverne er klar til få et større ansvar for selv at stå for rollefordeling og spilopbygning. Jeg bruger typisk også de første moduler til at få et overblik over elevernes kompetencer, så jeg kan inddele nogle velfungerende hold. På holdene får eleverne roller. Det gælder positioner på banen, såsom hvem der spiller Quarterback, Receiver, runningback osv., men det gælder også roller såsom kaptajn på angrebet og forsvar, samt ansvar for at stå for specifikke opgaver, såsom at gennemføre opvarmning for holdet. Der kan skiftes imellem rollerne fra modul til modul. Jeg inkorporerer ofte teampsykologi i forløbet, hvor der kan arbejdes med formelle og uformelle roller på holdet og målsætninger for den enkelte og holdet som helhed.

Flag football er en eksplosiv sport med mange højintense sprinter. Det giver anledning til at tale om anaerob energiomsætning eller vigtigheden af opvarmning og skadeforebyggelse. Jeg giver holdene ansvar for selv at stå for opvarmning med fokus på at få de store muskelgrupper i benene klar.
En af de væsentligste elementer er at give tid til at eleverne kan sætte sig med papir og tegneredskaber og lade dem designe deres egne spilkoncepter med ruter til receivere og runningback. Her skal det italesættes at alle har en vigtig funktion for at et spil kan fungere, også selvom man ikke får bolden. Der kan laves forskellige benspænd, ved at spil både skal angribe bredde og dybde af banen eller alle på holdet skal designe et spil, som de skal forklares til resten af gruppen. 6-9 spilkoncepter er rigeligt. Det kan være en god ide at starte med nogle få spil og lade dem afprøve det i kamp og herefter videreudvikle på koncepterne.

Det er vigtigt at give god tid til processen, gerne starte op den første del af et par moduler, hvor de først tegner spilkoncepterne op og får tid til at øve spillene inden de til slut skal bruges i kampsituation. Eleverne skal øve spillene grundigt, så de har forstået deres roller og hurtigt kan aftale spil i kamp, så der ikke opstår for mange pauser. De har 30 sek. til at aftale et nyt spil.
Det giver eleverne ejerskab over deres playbook og fører typisk til godt sammenhold og de har det sjovt med at give spilkoncepterne kaldenavne, som de kan råbe ud undervejs i kamp.

Forløbet

Forløbet varer 6 moduler af 95 minutter, men der kan med fordel afsættes et ekstra modul, så der er tid nok til at eleverne kan fordybe sig i taktikken og kan få lov til at afprøve deres taktik undervejs og lære af deres erfaringer og justere i deres taktik. Man kan med fordel anskaffe en håndfuld ’wrist coaches’, som bruges til at have spildesign på amen, så man ikke behøver at have papirer med ud på banen.

Det anbefales at få bolde i forskellige størrelse, hvor især pigerne typisk har nemmere ved at håndtere de mindre youth bolde.
Man kan finde hele forløbet her

Her findes en detaljeret beskrivelse af hvert modul med ideer til diverse øvelser.

Teori

Der kan forskellige koblinger til teori.

  • Anaerob træning
  • Opvarmning og opvarmningens effekt
  • Skadesforebyggelse
  • Teampsykologi

Jeg valgte selv at fokusere på teampsykologi, da jeg i forløbet har stor fokus på hold og rollefordeling. Her kan der inkorporeres begreber som social- og opgavekohæsion, målsætninger, proces- præstations- og resultatmål og der er oplagt mulighed for at tale om rollefordeling, da nogle positioner i særdeleshed QB ofte påtager sig et naturligt ansvar på holdet.

Overvejelser

  • Jeg vælger at bruge de første par moduler på lege og øvelser, som gør modulerne mindre tunge på snak om regler og taktik og gør eleverne fortrolige med bold og udstyr. Det gør jeg for at få sikre aktivitet i starten og undgå tidlige frustrationer, som der kan opstå ved spillet, da det er svært at opnå succes med det færdige spil tidligt.
  • Jeg står for inddelingen af hold, hvor jeg forsøger at få blandet piger og drenge og elever med forskellige kompetencer, så der er nogle afbalancerede hold
  • Giv rigeligt med tid til at eleverne kan arbejde med deres spil koncepter og træne det sammen på deres hold. Det giver et langt mere flydende spil, når først de når til at spille kamp.
  • Der kan gives nogle færdige spilkoncepter fra læren, så eleverne kan prøve at spille kamp inden de selv skal designe spil.
  • Huske eleverne på, at fokus ikke er på at vinde, men at være inkluderende, så alle på holdet får bolden og føler sig som en værdifuld del af holdet.

Evaluering og feedback

Jeg afholder en forløbsprøve, hvor holdene selv skal udvælge øvelser fra undervisningen, hvor de skal fremvise de essentielle spilelementer, kaste- og gribeteknik, ruteløb med cuts og takleøvelser. Forløbsprøve skal bruges til vurdering, men også give alle elever mulighed for at vise deres tekniske kunnen, da der undervejs i en flag football kamp kan være langt imellem boldberøringer til alle på holdet. Forløbsprøven giver anledning til feedback i forhold til øvelsesvalg og hvad der kan justeres til drejebogen der skal afleveres til slut i forløbet med henblik på eksamen.

Holdfordeling med klare instrukser og elevansvar giver læreren undervisningsrammer, hvor man i langt højere grad kan fungere som sparringspartner, når man går rundt imellem holdene og dermed mulighed for bedre at give feedback og lave løbende evaluering undervejs til holdene og den enkelte elev.