Viden
23. februar 2021
Andreas Schiørring
Formand for GI
Den virtuelle undervisning udfordrer idrætsundervisningen.. Læs her gode råd til, hvordan du laver videooptagelser i idrætsundervisningen.

Videooptagelser som værktøj

Et godt værktøj til at arbejde med bevægelser er videooptagelser, der kan bruge til at eleverne lærere bevægelser inden for fx crossfit eller en dansekoreografi. En videooptagelse giver mulighed for at eleven kan arbejde med bevægelser hjemme, hvor optagelsen kan ses igen og igen, indtil den er tillært.
Det er let at finde videoer af praktiske idrætsdiscipliner/bevægelser på internettet, men det kan jo være, at der ikke findes netop den bevægelse/koreografi som du vil have eleverne skal lære, så det derfor giver bedre mening for dig, at lave din egen videogennemgang.
Skal du lave dine egne videoer er her tre gode råd.

Tre gode råd til videooptagelser

  • Film bagfra (eller fra siden)
  • Korte og præcise videoer
  • Husk slowmotion

Film bagfra eller fra siden

Film altid, så eleven ser udførelsen fra rygsiden eller siden, da det er væsentlig nemmere at overføre til egen krop uden at skulle spejle. Hvis der er et helt konkret bevægelsesforløb som skal indlæres, så film så det undgås/minimeres at eleven skal spejle bevægelsen. Tænk på at du skal filme, som eleven ville se det hvis du underviste. De færreste vil stå med front mod eleverne, hvis de skulle lære en dansesekvens.
Det ses for de fleste “lettest” på billede 1 hvordan springet udføres. Det er også sådan de fleste ville undervise. På billede to skal eleverne spejle bevægelsen, hvilket kan besværliggøre undervisningen.

Korte og præcise videoer

Pas på at videoerne ikke bliver for lange. Lav hellere flere videoer og sørg for at de er korte og præcise. Det skal være et kort klip og der skal være et fokus fra start af, da vi helst skulle bearbejde vores korttidshukommelse.

Husk slowmotion

Hvis bevægelsen ikke kan gengives/afspilles efterfølgende i slowmotion, så bør den optages i slowmotion. I bevægelser til musik er det ofte også nødvendigt at se bevægelserne i normalt tempo til musik, hvorfor det kan være en fordel at man laver to optagelser så eleverne både kan se den i slowmotion med fokus på hvordan bevægelsen udføres såvel som i normalt tempo hvor hastigheden styres af musikken.

Mere om it-kompetencer i idrætsundervisningen

Hvis du vil læse mere om forskellige it-værktøjer til idræt i gymnasieskolen, så kan du på GI´s hjemmeside finde hele rapporten: ”It-kompetencer i idrætsundervisningen – Inspiration til hvordan man kan arbejde med it i idræts i gymnasieskolen”.

Reference:

Hansen, Henrik; Schiørring, Andreas; Nonnemann, Sidsel og Strømberg, Thomas (2019) It-kompetencer i Idrætsundervisningen. Inspiration til hvordan man kan arbejde med it i idræt i gymnasieskolen. Rapport udarbejdet for Undervisningsministeriet.
Rapporten kan findes via GI´s hjemmeside