Alene solskinnet er argument nok for at tage af sted på dette kursus. Her midt i november havde vi drømmevejr – 26 grader og skyfri himmel hele ugen. Jeg havde aldrig selv været på La Santa, så det hele var nyt for mig, men det fungerede bare. Faciliteterne er up-to-date, der er et kæmpe udvalg af mulige aktiviteter og appen, man skal bruge til at booke aktiviteter, fungerede upåklageligt. Selv deres venteliste funktion fungerede, hvilket ellers kan være en svær ting, som vi kender det fra skat.dk. 😉
Solskinnet er dog ikke det eneste argument for at komme af sted. Selvom destinationen er bedre kendt som en charterdestination, så må man endelig ikke underkende kvaliteten af den undervisning der finder sted. Her lyder min anbefaling, at man skal gøre det for at få den bedste uge i idrættens tegn. Man modtager undervisning på allerhøjeste niveau i de bedste omgivelser og faciliteter, og på grund af de ekstra dage, så er der rent faktisk plads til fordybelse samt en masse mulighed for faglig udveksling med kollegaer. Og programmet er hårdt. Hvert kursus består af 9 timers undervisning fordelt på 3 moduler, kombineret med flere faglige møder og oplæg, hvilket resulterer i et fyldt program fra morgen til aften med kun 2 halve dages frirum. Og ligesom vores elever så er vi fysisk aktive hele tiden.
Det er dog tydeligt, at til trods for alle fordelene ved kurset, så bliver det betragtet med meget forskellige øjne rundt omkring på landets gymnasier. Ca. halvdelen af deltagerne havde enten selv delvist betalt en del af beløbet eller doneret feriedage til projektet. Halvdelen er selvfølgelig ikke alle, men det tyder på, at det kan være svært at få sine argumenter hørt og accepteret hos sin ledelse. Måske netop pga. den meget attraktive pakke som kurset er pakket ind i. Derfor er det håbet, at man tager notat af argumenterne her, så man kan tage dem i brug, hvis I har et ønske om at prøve kurset. Selvfølgelig kvalificerer en uge sig som et langt kursus. GI-bestyrelsen har også afsøgt muligheden for at afholde kurset i Danmark, men et kursus af samme kvalitet og indhold er simpelthen ikke mulig til det samme beløb i Danmark. Derfor må ledelserne tro på det eller lad være, men kurset kan bedst lade sig at gøre på La Santa.
Debatter om hverdagen, krænkelsessager og sports-washing
I forlængelse af de fysiske kurser byder programmet også på spændende oplæg og foredrag samt møde med den faglige forening. I forlængelse af fodbold-VM i Qatar var der i år et spændende fagligt oplæg om ”sport-washing” med tanke på at emnet kan bruges til et forløb på idræt B eller som SRP-emne. Et af de største emner i år var dog den krænkelsessag, der havde været tidligere i 2022 i forbindelse med afviklingen af 3.g’ernes træningsprojekt på Mulernes Legatskole i Odense. Her havde spørgsmålet om, hvorvidt det er passende at inddrage elevernes vægt og BMI-tal i forløbet, nået hele vejen til sendefladen hos Godmorgen Danmark og endda inddraget GI-bestyrelsen i processen. Det beviser at der er ved at ske en udvikling i elevernes tilgang og forventninger til idræts-faget – en vi som faggruppe skal finde ud af hvordan vi imødekommer. Her var der en åben debat blandt kollegaer om, hvilke tiltag de hver især har indført i deres personlige undervisning samt indført på skolen. Mange har haft oplevelser af den ene eller den anden karakter i forbindelse med afviklingen af deres undervisning. Elever der ikke ønsker at holde hænder med det modsatte køn, elever der ikke ønsker at dokumenterer fysiske informationer som en del af undervisningen, elever der ønsker nye løsninger omkring omklædningsrummene. Alle disse oplevelser er et symptom på det nye fokus vi i vores samfund har på ikke at overtræde hinandens fysiske grænser. Erfaringen fra sagen i Odense er imidlertid, at det er vigtigt at inddrage jeres ledelse ude på skolen, så de kan støtte op om undervisningen og underviseren i tilfælde af, at det bliver nødvendigt.
Disse diskussioner og faglige oplæg er alle med til at give uvurderlig inspiration til udvikling af faget derhjemme, og det er også et vigtigt punkt at understrege, når man skal forklare formålet af kurset til sin ledelse. Det er en uge fyldt af vidensudveksling, kompetenceudvikling og faglig fordybelse. En uge, hvor du som underviser får bekræftet din glæde ved faget, hvor du får mulighed for at skabe nye faglige relationer og hvor du bliver motiveret til at afprøve nye ting når du kommer hjem. Det kan gælde et nyt forløb eller at bringe et nyt emne på banen med din ledelse.
Uanset hvad, så er det mit håb at idrætslærere fortsat vil blive ved med at stille sig op og forsvare deres faglighed og ret til efteruddannelse. I en tid der har været svær for skoler økonomisk, er det vigtigt at vi fastholder at idræt også er et fag, der skal vedligeholdes. Efteruddannelse er ikke en luksus, men en nødvendighed – også selvom at vi som idrætslærere kan hygge os imens vi gør det.