Hvornår begynder idrætsundervisningen?
Gennem flere år har jeg i forbindelse med bl.a. pædagogikumbesøg og idrætskurser snakket med idrætslærere på en lang række gymnasier om, hvornår de begynder og slutter idrætsundervisningen. Det viser sig, at på de fleste gymnasier afsættes der 7 eller 10 minutter til omklædning først i idrætslektionen og at der sidst i lektionen afsættes 10 minutter til omklædning og badning.
I nedenstående beregning ses hvor meget at den afsatte undervisningstid, der bruges på omklædning, hvis der bruges 10 minutter først og sidst i lektionen. Der er lavet udregninger for både lektioner på 75 minutter og på 90 minutter. Procentsatsen bliver (naturligvis) den samme når der regnes på HF, der kun har 75 timer afsat til idræt C i modsætning til STX med 150 timer.
Lektionslængde på 75 min
Procent (%) af idrætstimerne, der bruges til omklædning:
120 lektioner x 20 minutter ≈ 26 %
Lektionslængde på 90 min
Procent (%) af idrætstimerne, der bruges til omklædning:
100 lektioner x 20 minutter ≈ 22 %
På et flertal af landets uddannelsessteder har man lektioner på 90 minutter. Det betyder, at hvis man bruger 10 minutter på omklædning først og sidst i idrætslektionerne, så bruges der godt 33 timer ud af det samlede timetal på 150 som idræt C på STX er på.
”Ægte læretid”
Den tyske professor Hilbert Meyer er kendt for sine ”ti kendetegn på god undervisning”. Her er det andet kendetegn en betydelig mængde ”ægte læretid”. Det er et veldokumenteret punkt, hvor den “ægte læretid” er den tid, som eleverne faktisk anvender på at opnå de opstillede læringsmål. ”Ægte læretid” er sjældent det samme som undervisningslektionens længde, da spildtid vil være en del af undervisningen fx i forbindelse med skift i arbejdsformer eller sekvenser. Man kan sige, at jo mere ”ægte læretid”, jo mere kan eleverne nå at lære.
Kultur og traditioner
Rundt på de forskellige gymnasier er der uden tvivl forskellige måder, idrætsfaggrupper gør diverse ting på. Og det er måske ikke helt forkert at antage, at nogle ting gør man bare, fordi det er ”sådan vi plejer at gøre”. Her er et par fortællinger som jeg synes at man godt kan hæfte sig ved:
- I forbindelse med pædagogikumtilsyn har jeg et par gange oplevet, at idrætslektionen fx er sat til at begynde kl. 10 og hvor alle elever og idrætslæreren er klar i salen kl. 10.05, men der ventes til kl. 10.10 med at begynde undervisningen.
- På Aarhus Katedralskole begynder vi idrætsundervisningen samtidig med at lektionen begynder, hvilket betyder at eleverne klæder om i pausen inden lektionen. Denne praksis går langt tilbage og skyldes formentligt, at vi altid har et af tre idrætshold som undervises i DGI-huset. Her har vi kun salen i 60 minutter, så for at nå mest mulig praktisk idræt inden vi arbejder videre med teori, er det nødvendigt at starte straks lektionen begynder. Idrætsfaggruppen på skolen er alle ansat ind i denne kultur, så vi synes det er helt naturligt (fordi det er det vi ”plejer” at gøre). Det er også helt naturligt for eleverne, der ikke stiller spørgsmål ved, at de skal klæde om og være klar i salen til undervisning når lektionen begynder. Når de har undervisning i DGI-huset, stiller de heller ikke spørgsmål ved, at de skal bruge frikvarteret på at gå 1 km derned og klæde om. Og måske det ikke er et problem at eleverne skal bruge tid i et frikvarter én gang om ugen på at blive klar til undervisning i idrætsfaget?
Læreplanen og juristerne i ministeriet
I læreplanen er der ikke nævnt noget om hvornår eleverne skal klæde om. Idræt C på HF er 75 timer, mens der er afsat 150 timer på STX. I læreplanen er der et krav om at der i hvert skoleår skal undervises i et forløb fra hvert færdighedsområde på minimum 7,5 timer på hf, mens minimumskravet er 9 timer på STX.
Når man skal vurdere om noget er tilladt eller ej i vores sektor, så kan man forestille sig hvad juristerne i undervisningsministeriet ville sige til en elevklage om en given ting. Hvis vi prøver at forestille os det med tid brugt på omklædning i lektionen, så vil juristerne nok ikke fokusere så meget på, at eleverne ikke får undervisning i alle de 75/150 timer som er afsat til faget. Men forestiller man sig, at en elev på STX klager over at have haft 6 lektioner af 90 minutters varighed (9 timer), men hvor der har været en fast kultur med, at der bruges 10 minutter først og sidst i lektionen til omklædning, således at der reelt kun har været undervist i 7 timer, så vil jeg antage, at juristerne ville give eleven medhold i sin klage. Nu er der heldigvis ikke nogen elever, der har klaget over dette, så vi kender ikke svaret, men tankeeksperimentet er interessant i denne kontekst.
Snak i faggruppen
Som nævnt er tanken med dette indlæg, at man ude i de respektive idrætsfaggrupper tager en snak om, hvad kulturen er hos jer, og om det er den bedste måde at gøre det på?