Viden
23. maj 2024
Christina Ørtoft
Sommeren 2024 er et spændende sportssår med mange store mesterskaber. Mange atleter træner frem mod at præstere på den helt store scene. En af disse scener er de Paralympiske Lege (PL), hvor atleter med handicap stiller op. Til PL stiller Danmark blandt andet op i kørestolsrugby, parabadminton og paradressur, hvor jeg er tilknyttet som sportsfysiolog. Som sportsfysiolog i Team Danmark arbejdes der blandt andet med, hvordan atleter kan toppræstere til et stort mesterskab. Forud for disse mesterskaber ligger der en masse forarbejde, som vi i Team Danmark samarbejder med både træner og atleter om, så atleterne står fysisk klar til deres forestående mesterskab. Tilgangen til Team Danmarks arbejde med para-atleter afviger ikke fra øvrige atleter, men tilpasses altid den enkeltes udfordringer og behov. I denne artikel vil jeg beskrive, hvordan der arbejdes med forskellige para-atleter frem mod og under PL 2024.

Forarbejdet

I arbejdet med atleten ligger der en masse planlægning og forarbejde forud for et mesterskab. Vi forsøger at komme helt tæt på atleterne og trænere, for at opleve deres daglige træning, konkurrencer samt det handicap de har, så vi forstår de valg de gør og hvad der kan være muligt i praksis. Atleterne har forskellige typer af handicap som eksempelvis amputeret lemmer, cerebral parese, muskelsvind eller rygmarvsskade, og de øvelser vi laver med dem, bliver tilpasset deres handicap. Det kan f.eks. være at atleten ikke kan holde om en genstand, hvorfor vi må finde en anden måde at lave samme øvelse på.
Når atleterne står til PL, skal de gerne have prøvet alle træningsscenarierne igennem inden, både hvordan der trænes op til mesterskabet og ikke mindst under. Vi prøver så vidt mulig sammen med atleter og træner at afprøve de scenarier vi forventer der kan opstå under mesterskabet. Det kunne f.eks. være at der ikke er de træningsfaciliteter der forventes, hvilket betyder, at vi skal have en plan for, hvordan vi så kunne lave styrke- og/eller konditionstræning. Det kan være at opvarmningsrutinen bliver ændret, fordi der ikke er den forventede tid eller plads. Frem mod et stort mesterskab hvor der også er en masse andre ting i fokus, er det vigtigt at de ting vi kan forberede os på og som vi selv kan styre, er øvet igennem så meget som muligt, så der ikke opstår tvivl. Alt sammen med sigte på at atleten kan holde fokus på det forestående mesterskab.

Kvalifikationen

Før atleten kommer til PL skal de kvalificere sig, hvilket kan foregå på mange forskellige måder. Oftest er det med udgangspunkt i en rangliste, hvor det gælder om at have præsteret godt i flere konkurrencer i året op til PL, eller til en enkeltstående konkurrence, hvor de skal have opnået en vis placering for at kvalificere sig. Fra atleten/holdet har kvalificeret sig til PL starter, kan der gå alt fra 2 år til 14 dage. Dette betyder også at vi sammen med atleterne og deres trænere i minimum et år op til PL og også gerne minimum et år op til deres kvalifikation er begyndt at kigge på deres træning og mesterskabsrutiner, så vi får lavet den mest optimale træningsplan frem mod både kvalifikationen og selve konkurrencen. Derudover betyder det også, at træningsplanen frem mod PL varierer fra atlet til atlet, da tiden fra kvalifikation til PL er meget forskellig.

Træningsplanlægning

Flere af de sportsgrene, jeg som sportsfysiolog arbejder med, har jeg ikke altid et detaljeret kendskab til før samarbejdet påbegyndes. I forberedelsen til mødet med atleterne og deres trænere bliver arbejdskravene til sporten nærstuderet. Derudover bliver der snakket med atleten og træneren ift. hvad de ser som de vigtigste fysiske parameter for både sporten, men lige så vigtigt, hvad de ser, er atletens styrker og hvor de ser der skal arbejdes yderligere for eventuelt at forbedre sig. Derefter begynder vi at planlægge selve træningsperioderne med udgangspunkt i hvordan vi kan vedligeholde det der fungerer godt og hvordan vi over tid kan få bygget på, samtidig med at det skal hænge sammen med atletens konkurrenceplan. Når vi har kigget ind i det, så bliver der sammen med atleten og træneren lavet en træningsplan. Træningsplanen er en plan, som atleten kan se sig selv i og mener kan fungere i dennes hverdag. Løbende har jeg fysisk træning med atleten og vi genbesøger træningsplanen, for at se om det vi havde tænkt tidligere stadig holder, eller om der skal justeres. Der kan f.eks. komme nye konkurrencer ind eller ud, eller atlet og træner vælger at omprioritere deres træning af forskellige årsager. Derfor er træningsplanen meget forskellige for atlet til atlet, og atleter på samme hold kan godt have forskellige planer selvom de skal til samme konkurrence.

Test

De fleste atleter jeg arbejder med bliver testet løbende. Formålet med testen er at se, om den træningsplan vi har lavet virker, eller om vi skal justere vores plan. Afhængig af hvilken sportsgren de dyrker bliver der gennemført forskellige konditions- og/eller styrketest. Nogle af de atleter jeg arbejder med, der skal til PL, har et ønske om at forbedre sig på nogle fysiske parametre og så er det tests indenfor disse områder vi tester dem i, for at kunne følge udviklingen. Hvilke typer af tests vi laver, afhænger af sportsgren og fokusområder. Vi forsøger så vidt mulig at testen er så sportsspecifik som muligt. Undervejs evaluerer vi udviklingen, for at undersøge om, det giver mening at trykke lidt ekstra inden for et område, eller om fokus skal ændres til noget andet.

Konkurrencedagene

Under selve PL er min rolle, sammen med træneren, at vejlede i træningen for atleten. Hvor meget tid der er, til den sportsspecifikke træning fra vi ankommer til PL-byen til konkurrencen starter, er meget forskellige og derfor planlægger træneren og jeg, hvad der skal lægges fokus på i de specifikke dage og tidsrum, der er til rådighed. Er der brug for at supplere den sportsspecifikke træning med styrke- og/eller konditionstræning og på hvilken måde kan det kombineres? For nogle atleter er jeg også med til at styre op- og nedvarmningen op til konkurrencen samt andre rutiner omkring præstationen, alt sammen med henblik på at optimere. I andre sportsgrene har jeg klædt atlet og træner på inden mesterskabet, og så gennemfører de selv en af de protokoller som vi har afprøvet tidligere ud fra de muligheder der er på stedet.

FAKTABOKS Paralympiske lege 2024

Finder sted i Paris fra den 28. august til 8. september 2024. Atleterne konkurrerer i 22 sportsgrene og der forventes at cirka 4.400 atleter vil deltage. Parasport Danmark forventer deltagelse med cirka 30 atleter fordelt på 10 sportsgrene. De paralympiske lege er blevet afholdt siden 1948 og siden 1960 har man koblet det sammen med de olympiske lege. Parasport Danmarks hjemmeside (De Paralympiske Lege – parasport.dk)