Nyheder
18. september 2024
Henrik Lindgaard Møller
Beretning fra GI's generalforsamling, hvor der var fokus på den politiske kamp for faget i gymnasieskolen.

Det politiske arbejde

Den politiske kamp for idrætsfagets status i gymnasieskolen fyldte i år meget i bestyrelsesberetningen til generalforsamlingen i GI.
Formand, Andreas Schiørring, havde fokus på, hvordan idrætsfaget er under kraftig beskydning fra politisk side. I Folkeskolen er faget allerede blevet reduceret med et fald i timetal og fjernelse af prøven.

GI frygter derfor, at der også kan ske en reduktion af idrætsfaget i gymnasiet. Det kan bl.a. betyde at idræt C forsvinder som obligatorisk fag, og allerede nu forventes det, at idræt B forsvinder for de 20 skoler som pt. har dispensationsmulighed i studieretningerne. Det politiske pres skyldes bl.a. et ønske om at mindske fagtrængslen i gymnasiet. Det er en stor og bekymrende udfordring at bevare fagets status i gymnasieskolen. Foreningen arbejder derfor generelt for mest mulig idræt på højest muligt niveau.

Et af argumenterne for at bevare faget i studieretningerne er, at der er lidt lavere frafald på studieretninger med idræt B. Rektorerne (Danske Gymnasier) vil gerne udbyde de populære og velfungerende studieretninger med idræt B. Ministeren har derimod udmeldt, at studieretninger med idræt B er for populære, og de skal derfor ikke udbydes!

GI forsøger at opretholde en positiv fortælling om faget og eksamen. Det er vigtigt, at faget ikke reduceres ved f.eks. fjernelse af prøven. Der har i det forgangne år været løbende kontakt til bl.a. DIF, rektorer og Dansk Skoleidræt. Bestyrelsen har således udarbejdet et ”skriv” sammen med universiteter, pædagoguddannelser og læreruddannelser, Dansk Skoleidræt samt rektorer med idrætsbaggrund. Skrivet har bl.a. haft fokus på idræts betydning for unges trivsel, og det er sendt til relevante uddannelses-, sundheds- og idrætsordfører på Christiansborg

PBS-problemer

Bestyrelsen har dog også arbejdet med andre områder i det forgangne år.
Det har givet en masse hovedbrud, at PBS-aftalen uden varsel blev opsagt. Foreningen har derfor desværre mistet ca. 200 medlemmer, men arbejder stadig på at få dem tilbage som medlemmer. Det vil være en stor hjælp for bestyrelsen, hvis man er tilmeldt PBS – så man må meget gerne tjekke sin medlems status.

Kurser

Også planlægning og afvikling af kurser har haft bestyrelsens fokus. Der har generelt været en meget høj kursusaktivitet i foreningen. Således har 300 kursister deltaget på kurser i 2023 og 200 i 2024. Det gør idrætslærere til en faggruppe med meget høj faglig aktivitet.

I det forgangne år har der været udbudt kurser i Padle, Berlin-rejse, Yoga og HHX/HTX-idræt. Kommende kurser består bl.a. af: Padlekursus i Brøndby, Bouldering i Kolding, Byvandring i Kbh. samt et ugekursus på La Santa i 2025 med beachvolley/volley, stepaerobic/aerobic og styrketræning.

Idræt A

Idræt A er også et af bestyrelsens vigtige arbejdsområder. Bestyrelsen opfordrer derfor alle skoler til at søge Idræt A. Den oprindelige tanke var, at flere skoler skulle kunne udbyde dette. Status fra ministeriet lige nu er dog, at ingen gymnasier får det ud over Slagelse og Brøndby.

En stor tak

Andreas rundede beretningen af med at give en stor tak til: Stævneudvalg, GISP, bestyrelsesmedlemmer og engagerede medlemmer. Alle er guld værd for foreningen.

Foreningens økonomi

Foreningens kasserer, Camilla Todsen, fremlagde det reviderede regnskab for 2023.
GI har i 2023 haft kr. 80.000 mindre i indtægt end budgetteret. Årsagen til dette skyldes først og fremmes den beklagelige fejl, der som nævnt, opstod med betalingsservice, hvor mange medlemmer blev slettet. Det betyder, at der pt. mangler ca. 200 medlemmer i forhold til de øvrige år. Samlet set har foreningen derfor haft et underskud i 2023 på ca. kr. 94.000.

I fremlæggelsen af regnskabet var der fokus på , at driften af stævner nu balancerer efter en forhøjelse af deltagergebyret til kr. 750. Ligeledes blev det fremlagt at afholdelsen af kurser giver et pænt overskud på kr. 280.000.

Samlet set har foreningen en fornuftig egenkapital på kr. 379.000. Regnskabet og det foreslåede kontingent på 400 kr. blev godkendt uden bemærkninger af generalforsamlingen.

 

Tre af fire afgående bestyrelsesmedlemmer: Andreas, Andreas og Malene.

Farvel til fire bestyrelsesmedlemmer

På generalforsamlingen blev der sagt farvel til Malene Vibe Schouw, Andreas Juul Ingvartsen, Thomas Strømberg og Andreas Schiørring, der alle blev takket for deres kæmpe indsats for foreningen.

Særlig stor tak og stående ovationer gik til foreningens mangeårige formand Andreas Schiørring. Andreas har gjort en fantastisk indsats som formand og tegnet foreningen udadtil på fornemmeste vis.

Den nyvalgte bestyrelse.

Valg af nye bestyrelsesmedlemmer

Til den nye bestyrelse blev der valgt Casper Falborg Nordström, Aalborg Tekniske Gymnasium (genvalg), Camilla Todsen, Alssund Gymnasium (genvalg), Brit Thrane, Brøndby Gymnasium, Edvard Pedersen, Skt. Annæ Gymnasium og Søren Friis, Bjerringbro Gymnasium.