Viden
22. februar 2022
Sidsel Nonnemann
Midtfyns Gymnasium
For nylig spurgte en kollega i GI’s facebookgruppe efter gode råd til afspilning af både musik og en intervaltimer, så man som lærer ikke skal holde styr på tiden og skiftene. Mange kolleger kom med gode råd og jeg vil i denne artikel forsøge at komme med et par bud på gode løsninger til både computer og mobil.

Musik og intervaltimer

Med en enkelt undtagelse fungerer de beskrevne løsninger ved, at man afspiller musikken med sin foretrukne musikafspiller, mens intervallerne styres fra en app eller hjemmeside. Der er ikke specifikke krav til musikafspilleren, men man kan med fordel nedsætte lydstyrken på musikafspilleren en smule, hvis det er muligt. Jeg har testet løsningerne på min skoles musikanlæg i hallen, men resultatet kan nok variere efter jeres lokale forhold.

Jeg har testet forskellige løsninger, og her kommer en liste over dem, som jeg har vurderet til at være de bedste til vores behov som idrætslærere. Her har kravet været en relativt overskuelig brugerflade med de nødvendige funktioner.

Derudover har kravet været, at de skal være gratis eller med en relativt lav engangsbetaling. Der er mange flere apps derude, men jeg har for overskuelighedens skyld valgt at fokusere på tre af dem: en til computer og to apps til både Android og IPhone.

Seconds

Til Android/Phone, gratis eller prøversion til 42/45 kr.

Brugerfladen i Seconds er simpelt opbygget og man kan vælge en skabelon (HIIT, Tabata / Circuit Timer, Round timer, Compoud timer eller Custom Intervals). Man kan definere farver til intervallerne, som er baggrundsfarve, når timeren kører. Synes man det er træls at definere intervallerne på mobilen, kan man lave intervallerne på computer og derefter overføre dem til appen. Det gøres på intervaltimer.com, som er beskrevet i næste afsnit.

En anden fin funktion ved Seconds er, at man i arbejdsintervallerne har mulighed for at splitte intervallet venstre/ højre (så specificeres det på skærmen med venstre/højre) eller tilføje en alarm halvvejs.

Desuden læser appen intervaloverskrifterne højt, så hvis man tager sig tiden til at definere intervallerne enkeltvis, og sætte øvelser på hver, kan appen hjælpe med at holde styr på, hvad man skal lave. Men det fungerer kun, hvis alle elever laver samme øvelse samtidig. Men man kan fint nøjes med Arbejde og Pause, så eleverne ikke er i tvivl om, hvad de er nået til. Da jeg testede Seconds, var oplæsningslyden ikke voldsom tydelig, når musikken spillede. Så test det lige inden du bruger tid på at lave overskrifter på intervallerne. Alarmerne ved intervalskift er højere og kan fint høres, selvom musikken spiller.

Seconds-appen har som den eneste af de nævnte apps mulighed for at definere hvilken musik, der skal spilles i arbejdsintervallerne. Ulempen er dog, at musikken skal ligge lokalt på ens mobil og altså ikke kan afspilles fra streamingtjenester.

En anden ulempe, som i praksis gør Pro-versionen til noget nær et must, er, at man kun kan bruge hver intervaltimer én gang med gratisversionen. Det giver en del bøvl med at (gen)oprette og slette, men Pro-versionen er heldigvis ikke særlig dyr (hhv. 42/45 kr. for Android/Iphone).

intervaltimer.com

Til PC eller Mac

Det oplagte valg er muligvis YouTube, men dels kan de mange reklamer forstyrre væsentligt, hvis de kommer undervejs i videoen, og dels er man fastlåst på de intervaller, der ligger der.

Min anbefaling er i stedet intervaltimer.com, hvor det er let og overskueligt at oprette en ny timer. Først vælger man skabelon. Her kan man vælge mellem HIIT, Tabata, Circuit Training, Rounds eller Custom Intervals. Vælger man fx Rounds til cirkeltræning, så vælger man længde på øvelse og pause. Nederst på siden vises en grafisk oversigt over det samlede forløb fint og overskueligt med farver, som man i øvrigt selv kan definere. Herunder kan du se et eksempel med 3 runder 30-15. Som en fin funktion er den samlede tid også regnet ud.

Når timeren er oprettet, får man et link til timeren, som derfor kan genbruges en anden gang. Man har samtidig mulighed for at lave en fuldskærmsvisning af timeren, hvis man er så heldig at have en storskærm eller projektor i hallen.

Layoutet er simpelt og overskueligt, og farverne matcher, dem man har valgt under oprettelsen.
Når man har oprettet sin timer, får man et link til timeren, som man kan gemme til senere brug (den slettes dog, når den ikke har været brugt i 6 måneder). Samtidig har man mulighed for at tilføje timeren til Seconds-appen, men det kræver som nævnt, at man har Pro-versionen.

Interval Timer

Til Android/IPhone. Er gratis. Fås reklamefri for 26/25 kr.

Interval Timer er en app, der har fuld funktionalitet i gratisversionen, men så må man leve med reklamer. De kan fjernes for en engangsbetaling på hhv. 25 og 26 kr. (IPhone/Android).

Timeren vises i en simpel version, hvor man (kun) har mulighed for at definere intro, arbejde, pause og cooldown. Det kan lyde for simpelt, men det er en fordel, at den er så let at gå til, fordi man lynhurtigt kan oprette en timer med Quickstart-funktionen, som er øverst, når man åbner appen. Har man brug for hurtigt at kunne oprette en timer, så er det her.

Når man opretter en timer, kan man vælge Advanced for at få flere muligheder. Det betyder, at man fx kan kopiere, flytte, tilføje eller fjerne elementer, definere intervalfarver og navngive intervaller. Derudover kan man både gemme, redigere og genbruge sine timere.

Interval Timer læser intervaloverskrifterne højt, men også her var oplæsningslyden i min test ikke voldsomt tydelig, når musikken spillede. I min test var både alarmer og oplæsning tydeligere end i Seconds, når musikken spillede.
Reklamerne i gratisversionen generer minimalt, så med Interval Timer har man en virkelig fin gratis løsning.