Faglige mål til 6 modulers swingdans (af ca. 90 min)
Viden:
- At eleverne opnår basalt kendskab til swingdansen lindyhops historiske oprindelse.
- At eleverne kan beskrive de særlige karakteristika ved swingdans; mulighed for improvisation og kreativitet i modsætning til fx sportsdans
- At eleverne kan anvende udvalgte dele af Rudolf Labans BESS-koncept i en karakteristik af lindyhop og dansens bevægelsesudtryk.
Færdigheder:
- At eleverne kan udføre grundtrin i lindyhop 6-count. Herunder at inddrage ’bounce’ = den hoppende vertikale bevægelse, som er grundlæggende for al swingdans.
- At eleverne kender til og kan vise de forskellige dansefatninger i lindyhop: ’open position’ og ’closed position’
- At eleverne evner ’at føre og blive ført’ og vigtige fokuspunkter i forbindelse hermed: At lead fører med hele kroppen (og ikke kun hænder/arme) samt samt at follower afventer og mærker efter, så han/hun mest effektivt følger lead.
- At eleverne kan udføre udvalgte figurer:
o Follower under armen
o Byt plads/Pass by
o Over åen/Cross the bridge - At eleverne kan udføre et antal jazztrin: Skating, Mess around, Tackie Annie, Step-touch, Suzy Q.
- Musikalitet: At eleverne kan følge rytmen i musikken – herunder begynde på 1-slaget.
Kompetencer:
- At eleverne ud fra ovenstående viden og færdigheder kan danse sammen og både improvisere samt lave koreograferede sekvenser. Herunder at eleverne kan lave deres egen showcase (koreograferet dans).
- At eleverne ud fra ovenstående viden og færdigheder kan føre og lade sig føre af forskellige partnere.
Forløbsplan – overordnet
Neden for kan du se en overordnet beskrivelse af de 6 moduler i forløbet. I linket her kan du se en pdf med mere udførlig beskrivelse af de enkelte moduler.
På Generalforsamlingskurset 2023 vil der endvidere være mulighed for at downloade en modulplan med videoer, der kan anvendes direkte i undervisningen. (Dette link er aktivt fra 15. september 2023 til 14. oktober 2023)
Kort historisk introduktion til swing og lindyhop
Swing er en betegnelse, der dels dækker en musikalsk genre inden for jazzmusikken, dels kan ses som et overordnet begreb for en række forskellige swingdanse; herunder charleston, lindyhop, jitterbug, jive etc. Swingdansen startede som en gadedans (Street Dance) i New York, USA, hvor den udviklede sig i tæt samspil med swingjazzmusikken.
I 1920’erne opstår swingdansen charleston, som har afroamerikanske rødder og hurtigt spreder sig til resten af USA samt Europa, hvor den både vækker både begejstring og foragt. Sidstnævnte primært fordi dansen blev opfattet som provokerende af de mere konservative dele af samfundet. Charleston bliver inspiration til lindyhop – ofte kaldet ‘den originale swingdans’ med rødder i 30’erne og 40’ernes New York.
Efter nogle årtiers dvale, genopstår dansen i Sverige, England og USA i 1980’erne og man søger tilbage til dansens rødder for inspiration. Den legendariske dansescene i filmen ‘Hellzapoppin’(1941) blev nærmest ikonisk i forbindelse med dansens genopståen. Den blev danset af en af datidens mest berømte Lindyhop grupper: Whiteys Lindyhoppers
Lindyhop er en pardans og danses typisk til traditionel swingjazz fra 1930’erne og 40’erne.
I lindyhop danser man ’med’ musikken og forsøger at udtrykke de musikalske kvaliteter som f.eks. breaks, soloer etc. kropsligt i dansen. Da dette samspil, som nævnt ovenfor, var et vigtigt element i udviklingen af såvel musikken og dansen i 1920’erne og 30’ernes New York taler man om en ‘Swing Era’. Nedenstående klip fra youtube giver en kort introduktion til tidsperioden: The 1920s Dance Phenomenon that Broke the Race Barrier
Beskrivelse af lindyhop, centrale begreber samt didaktiske overvejelser
Lindyhop er som alle de øvrige swingdanse en energifyldt og glad dansestilart, hvor der i høj grad er mulighed for improvisation og samspil med musikken. Det forsøger jeg at lægge stor vægt på i min formidling til eleverne. Jeg gør dem opmærksom på, at alt ikke behøver at være perfekt og håber derved at give dem en oplevelse af, at der er tale om en dansestilart, som adskiller sig fra f.eks. sportsdansens lidt mere stive og koreograferede udtryk. Det gør ikke så meget, at man laver fejl på dansegulvet, de kan f.eks. ‘reddes’ med forskellige autentiske jazztrin. Et af de vigtigste aspekter i swingdans er nemlig samspillet mellem dans og musik, samspil mellem de to dansepartnere og den heraf følgende spontanitet, som præger dansen og gør den sjov både at danse og at se på.
Lindyhop er en pardans, som udgøres af ‘lead’ (‘mand’) og ‘follower’ (‘dame’). Det er, som navnet lyder, ‘lead’, der fører og ‘follower’, der bliver ført. Man kan sagtens danse to af samme køn, hvilket ofte ses på det sociale dansegulv , hvor man skifter roller. Det gør man typisk for at blive bedre til at forstå sin partner og for at blive bedre til hhv. at føre og at blive ført. Ligeledes skifter man ofte partner, når man danser lindyhop. På den måde bliver man en bedre danser, da man vænner sig til at føre og blive ført af forskellige dansepartnere. Typisk danses kun 1-2 danse med den samme partner, hvorefter man finder en ny. Dette element integrerer jeg tidligt i forløbet med eleverne, så de vænner sig til at danse med forskellige partnere. At føre og at blive ført (follower skal KUN gøre det, som hun ’får at vide’ og lead skal føre tydeligt) er derfor et vigtigt element og noget som man kan bruge god tid på i undervisningen. I den forbindelse er det vigtigt at lægge vægt på ’frame’ – som er et udtryk for en kropsspænding i kroppen, der gør at man ikke blot bruger arme/håndled isoleret, men kan føre og blive ført med hele kroppen.
Grundtrin i lindyhop er på enten 6 eller 8 taktslag (‘6-count’/’ 8-count’). Umiddelbart er det lettest at lære 6-count, ligesom grundtrinet minder om sportsdansen ’jive’, som nogle af eleverne måske har prøvet før. Jeg tager derfor udgangspunkt i 6-count. Når man bliver mere rutineret swingdanser, vil man altid veksle ml. 6- og 8-count og en af basisfigurerne, når man bliver lidt mere øvet er ‘swing-out’, som er udgangsfigur for mange andre figurer.
Grundtrinnet (rockstep, triple step, triple step) ligner altså til forveksling jive, men hvor der i jive er fokus på højt tyngdepunkt og hoftebevægelser i det horisontale plan, er der i lindyhop fokus på lavt tyngdepunkt og ‘bounce’ – bevægelse vertikalt; ned mod jorden.
Ovenstående elementer er alle ting, som er gode at fokusere på i begyndelsen (og som også dygtige dansere bliver ved med at øve sig på!)
Oversigt over figurer, trin og koreografier i Lindyhop
Musik
Musikken betyder meget i lindyhop. For det første er det vigtigt at kunne følge takten i musikken. Dette er en af de få regler i lindyhop. Som beskrevet i tidligere afsnit opstod dansen i samspil med swingjazz og når man danser swingdans, lader man sig ofte inspirere af musikken. Så udover at danse i takt til musikken, så bruger danserne også det enkelte musiknummer og dets karakteristika. Dette ses fx hvis musiknummeret indeholder ’breaks’ (se modul 3).
Musikkens tempo kan bruges ifht. niveau, og hvis man tager tempoet ud af musikken, er der mere tid til at udføre grundtrinene og f.eks. give trinene den rette ’bounce’. Samtidig kan det være en god idé at udfordre eleverne med musik i forskellige tempi. Dette kan også bruges som niveaudifferentiering.
Brug følgende overordnede retningslinjer i Lindyhop:
- Langsom/begyndervenlig: 110-135 BPM
- Medium: 135-165 BPM
- Hurtig: 165 < BPM
Generelt kan musik findes finde at søge på ’lindyhop’, ’swing’ eller specifikke kunstnere som fx Count Basie, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Sidney Bechet etc.
Link til playliste med eksempler på musik der kan bruges til Lindyhop
’Værktøjskasse’ med øvelser etc.
Man kan finde mange danseklip på youtube. Søg fx på ’lindyhop 6-count basic moves’.
Siden “Lindyladder” er også ganske god og meget pædagogisk opbygget, men starter direkte med 8-count, så vil være mere relevant i B-niveau.
Inspiration til supplerende øvelser og teorikobling
Der er i høj grad mulighed for at arbejde videre med lindyhop 6-count og en naturlig progression ville være 8-count. Beskrivelse og visning af disse grundtrin er i fokus på lindyladder.com, som tidligere nævnt. Man kan også blot søge på ’lindyhop 8-count basic’ på youtube.
Derudover er ’aerials’ (løft, kast og hop) også sjovt at arbejde med – ikke mindst for eleverne. På kursus arbejder vi med: ’frog jump’, som er et godt sted at starte også med eleverne. Andre enkle aerials er; A-frame (findes i Yubio C+B) og ’push-out’
Hvis man gerne vil arbejde mere i dybden med autentiske jazztrin, findes der adskillige jazz routines, som danses på det sociale dansegulv til fester etc. De har hver deres tilhørende musiknummer. Mange af dem kræver imidlertid et par moduler eller flere for at trinene kommer ind under huden. En af de mest kendte er: ’ Shim Sham’, og den vil man godt kunne bruge til B-niveau og/eller et længere forløb på C-niveau (igen afhængig af elevernes niveau). Shim Sham danses i en rundkreds og er utrolig energiskabende for en større flok. Vær opmærksom på, at alle trin starter på taktslag ’8’!
Shim sham:
Den originale med legendariske Frankie Manning set bagfra
Hele koreografien med front til + de forskellige trin er skrevet med tekst) – er desuden indgang til flere tutorials, hvor koreografien deles op i mindre bidder.
Teori på C-niveau
Til et 6 modulers forløb i swingdans ville det være relevant at inddrage:
- Interview med Frankie Manning
- Websider, som introducerer lindyhop/swingdansens historie:
- http://history.just-the-swing.com/lindy-hop
- http://www.savoystyle.com/history.html
- http://lurklurk.org/lindyhop/history.html# (her findes bl.a. Swing dance family tree)
- https://ilindy.com/blog/how-lindy-hop-started-a-quick-overview/
- Se også læseforslag I ‘Uddybende forløbsplaner’ og ’Uddybende modulplaner’ (også som wordfiler)
- Oversigt over swingdansens historie
- Kap. 22: Swingdans I:”Dans 22 – bevægelse, koreografi og performance”, Frydenlund 2019.
- Kap. 36: Lindyhop I: Sand Skandhede, Thomas (red.): Yubio C+B, Yubio aps. 2019.
- Labans effort-begreber
B-niveau
Hvis man gerne vil bruge lidt mere tid på lindyhops sociokulturelle betydning (og/eller bruge det på B-niveau) er nedenstående links en mulighed (i teksterne er der også henvisninger til supplerende litteratur):
- Kap. 36: Lindyhop I: Sand Skandhede, Thomas (red.): Yubio C+B, Yubio aps. 2019. Afsnit om dansens kulturelle betydning.
- Websites:
- Film: Ross, Tana, Winding, Vibeke & Sorensen, Jesper (1988): The call of the jitterbug, Greenroom production.
Derudover kan man gå mere i dybden med Laban og bevægelsesanalyser. På det praktiske område kan man sagtens bruge forløbsplanen til C-niveau, men gå lidt hurtigere frem og tilføje flere trin og figurer (fx ved at bruge nogle af websites nævnt først i afsnittet om ’værktøjskassen’).
Tværfagligt
Hvis man får lejlighed til at arbejde fællesfagligt og/eller studieretningsfokuseret, vil swingdans være et idrætsfagligt forløb, der i høj grad vil fungere godt sammen med fagene musik, historie, engelsk og samfundsfag. Også i forbindelse med studieture i udlandet er der rige muligheder for at danse. Specielt i storbyer som Berlin, Barcelona og Stockholm.
Gode filer til forløbet
Forløbet i printvenlig udgave
Uddybende modulplan
Handout til eleverne om Lindyhop
Rubric som kan bruges til evaluering af elevernes faglige niveau
Eksempel på drejebog til eksamen
Kilder og uddybende læseforslag
- http://history.just-the-swing.com/lindy-hop
- http://www.savoystyle.com/history.html
- http://lurklurk.org/lindyhop/history.html# (her findes bl.a. Swing dance family tree)
- https://ilindy.com/blog/how-lindy-hop-started-a-quick-overview/
- Nielsen, Mie Lykke (red.): Dans 22 – bevægelse, koreografi og performance, Frydenlund, 2019.
- Sand Skandhede, Thomas (red.): Yubio C+B, Yubio aps. 2019.
- Urup, Henning: Dans i Danmark. Danseformerne ca. 1600 til 1950, Museum Tusculanums forlag, 2007.